Kopersbegeleiding wooncoöperatie
Wooncoöperatie mét kopersbegeleiding helpt wensen en belangen van kopers waarborgen
Fijn wonen begint eigenlijk al vóór je jouw woning betrekt. Want dan denk je na over de indeling en aankleding van jouw nieuwe huis. Wil je twee of drie slaapkamers? Kies je voor extra stopcontacten in alle kamers? Wil je een kookeiland? Of ga je voor extra bergruimte? Allemaal zaken waar je goed over na moet denken voordat jouw woning wordt gebouwd. En waar je best wat extra hulp bij kunt gebruiken, bijvoorbeeld van een bouwkundig specialist of kopersbegeleider. Deze hoef je niet alleen in te schakelen. Dat kan ook samen met je medebewoners, in een wooncoöperatie.
Wat is een wooncoöperatie?
Een wooncoöperatie, ook wel koperscoöperatie genoemd, is een vereniging van (toekomstige) bewoners van bijvoorbeeld een appartementencomplex. Zij zijn zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer van hun woningen en dus niet afhankelijk van projectontwikkelaars. De leden van een wooncoöperatie maken afspraken over hun woonomgeving. Bijvoorbeeld over meer groen in de wijk of de collectieve installatie van zonnepanelen. Samen richten ze hun ideale woonomgeving in om samen collectief te wonen.
Waarom richt je een wooncoöperatie op?
Een wooncoöperatie is een sociale manier om tegen beheersbare kosten je eigen huis te bouwen. Bewoners leggen kapitaal in en zijn mede-eigenaar van de coöperatieve vereniging. Samen besturen en controleren ze deze coöperatieve vereniging. Het is een kans voor starters met middeninkomens. En een manier om tijdens deze woningcrisis met elkaar iets moois van de grond te krijgen.
Waarom is hulp bij het bouwkundig proces vóór aankoop essentieel?
Collectief wonen geeft zekerheid. Maar jouw nieuwe woning moet ook bij jóu passen. Als eindgebruiker van jouw woning of als mede-eigenaar van een groter complex, moet je weten wat jouw mogelijkheden zijn. En of jouw wensen en eisen kunnen worden gewaarborgd. Want heb jij wensen die later technisch niet uitvoerbaar blijken, dan is dat bij de eindoplevering een behoorlijke domper. Waar je al die kennis een expertise vandaan haalt? Daarvoor trek je aan de bel bij een (bouwkundig) specialist of kopersbegeleider. Een kopersbegeleider weet precies wat de bouwkundige en technische mogelijkheden zijn. En de kopersbegeleider maakt geen deel uit van de wooncoöperatie en opereert onafhankelijk, maar houdt wel inzicht en overzicht over het proces.
Haak je een kopersbegeleider aan bij de koperscoöperatie, dan weet je dus zeker dat ook jouw individuele woonwensen worden gewaarborgd. Een aannemer bouwt namelijk op basis van de afgesproken basis. Een kopersbegeleider denkt in mogelijkheden. Bouwtechnisch, en op het gebied van duurzaamheid. Door boven de eisen te gaan zitten die landelijk aan nieuwbouw worden gesteld. Of door bepaalde materiaalkeuzes te maken, die duurder zijn in aanschaf maar goedkoper in onderhoud. Denk aan de installatie van kunststofkozijnen in plaats van houten kozijnen met het oog op onderhoud. Of aan driedubbel HR+++ glas in plaats van HR++ glas voor de beste isolatie. Maar ook op het gebied van installaties, loodgieterswerk en lichtplannen. Voor advies op maat ben je bij een kopersbegeleider dus op de juiste plek.
Bestaan er al wooncoöperaties?
De wooncoöperatie is een relatief nieuwe bijzondere woonvorm. In diverse grote steden, zoals Amsterdam en Rotterdam, wordt de wooncoöperatie gestimuleerd en zijn er – met name bij nieuwbouw – diverse wooncoöperaties opgericht. Hoe je dat doet?
- Zoek gelijkgestemden. Misschien in je eigen kring, of anders daarbuiten. Mensen die dezelfde dingen belangrijk vinden en waarvan je weet dat je op één lijn zit. Zijn er meer mensen die samen verantwoordelijkheid willen dragen voor de woningen én omgeving? Zo ja, dan is het belangrijk dat je afspraken maakt over jullie gezamenlijke wensen en doelen.
- Maak een plan van aanpak. Welke ideeën zijn er? En hoe gaan jullie die uitvoeren? Is er een lap grond in de omgeving beschikbaar, waarmee jullie iets kunnen? Betrek belangrijke partners in het proces. Allereerst de gemeente, om de mogelijkheden te bespreken. Maar ook een kopersbegeleider, die jullie wensen en eisen op bouwtechnisch gebied kan waarborgen en kan toetsen op haalbaarheid.
- Onderzoek de haalbaarheid van je plannen. En zijn jullie wensen financieel haalbaar? In steeds meer gevallen kunnen wooncoöperaties ondersteuning krijgen bij het opstellen van een plan.
- Leg je wooncoöperatie en alles wat daarbij komt kijken – plannen, contracten en financiën – formeel vast.
Meer lezen over de oprichting van een wooncoöperatie? Kijk op: https://www.volkshuisvestingnederland.nl/onderwerpen/wooncooperatie/wooncooperaties-in-de-woningwet.
Maris Kopersbegeleiding
Hulp inschakelen van een bouwkundig specialist? Maris Kopersbegeleiding staat voor je klaar. Door mijn achtergrond in bouwkunde, architectuur, bouwtechnische bedrijfskunde, construction management, engineering en makelaardij, beschik ik over alle nodige expertise in het vakgebied. Ik haak aan bij jouw wooncoöperatie en help jullie gezamenlijke én individuele bouwtechnische wensen te waarborgen. Daarnaast neem ik een coördinerende rol in en houd ik het bouwproces – de technische kant, de planning én de kosten – continu in de gaten. Zodat jij en je medebewoners niet voor verrassingen komen te staan. Service van aankoop tot aankleding.
Bekijk voorbeelden van kopersbegeleiding bij drie projecten in Amsterdam (architect Natrufied Architecture, ontwikkelaar DGV Group en aannemer Weever Bouw Kampen):
- Mooijburg Plein, centrumeiland Amsterdam: https://www.natrufied.nl/live/mooijburg-plein/
- Mooijburg Waterzicht, centrumeiland Amsterdam: https://www.natrufied.nl/live/mooijburg-waterzicht/
- Mooijburg Park, centrumeiland Amsterdam: https://www.natrufied.nl/live/mooijburg-park/
Mooijburg Plein
Mooijburg Waterzicht
Mooijburg Park